fbpx
Mormors madplan

Mormors madplan

MANDAG: ÆGGEKAGE MED CHERRY-TOMATER, LØG OG PURLØG

En æggekage er noget af det mest simple at lave, og smagen skal man ikke undervurdere. Æggekagen er hurtig at bikse sammen, og så kan den laves helt vegetarisk. Den er desuden super lækker til morgenmad eller frokost dagen efter, hvis der ikke bliver spist op. Vi har drysset vores æggekage med en ordentlig omgang frisk purløg.

4 personer | 20 minutter 

10 økologiske æg
1 dl sødmælk
1 løg
½ bundt grønne asparges
10 cherrytomater
Salt og friskkværnet peber
25 g smør
½ bundt hakket purløg
8 skiver ristet rugbrød

Slå æg ud i en skål og pisk dem sammen med sødmælk, salt og peber.

Skær løg i skiver, og asparges og cherrytomater i tern.

Kom smør på panden, og hæld æggemassen over.

Læg løg og cherrytomater rundt i æggemassen, og lad den tilberede på lav varme under et låg i 20 minutter.

Pynt med hakket purløg, og server den varme æggekage med ristet rugbrød og eventuelt en smule ketchup.

TIRSDAG: FISKEDELLER MED HJEMMELAVET REMOULADE OG SALAT MED NYE ÆRTER

Sundhedsstyrelsen anbefaler fisk to gange om ugen. Dette burde ikke være noget problem for os danskere, da vi er omgivet af vand. I dag er det onsdag, og menuen står på hjemmelavede fiskefrikadeller med remoulade og en frisk sommersalat med blandt andet radiser og nye grønne ærter.

4 personer | 1 time

Remoulade
2 spsk. gulerødder
1 spsk. kapers
1 spsk. løg
1 spsk. syltede agurker
2 spsk. mayonnaise
3 spsk. creme fraiche 18%
1 spsk. sukker
1 spsk. citronsaft
Salt og friskkværnet peber
1 tsk. gurkemeje
½ bundt hakket purløg

Fiskefars
250 g kulmule
250 g havørred
1 revet løg
2 økologiske æg
½ dl piskefløde
1 tsk. salt og friskkværnet peber
Smør og rapsolie til stegning

Salat
250 g grønne ærter i bælg
5 radiser
½ agurk

Remoulade
Hak alle ingredienser fint, og bland dem med mayonnaise, creme fraiche og gurkemeje. 

Smag til med sukker, salt, peber og citronsaft, og sæt den på køl.

Fiskefars
Fjern ben og skind fra fisken, og blend den i en foodprocesser.

Rør det blendede fiskekød sejt i 2 minutter med salt, og tilsæt derefter løg og peber.

Kom 1 æg af gangen i fiskefarsen, og rør den ensartet.

Kom fiskefarsen tilbage i foodprocessoren, og blend mens der tilsættes fløde lidt af gangen.

Kom fiskefarsen på køl, og lad den hvile i 25 minutter, gerne længere.

Form fiskefrikadellerne med en spiseske og steg dem på panden i smør og rapsolie.

Server fiskefrikadellerne med remoulade, friske ærter, radiser og agurk i tern og hakket purløg.

ONSDAG: KARBONADER MED FRIKASSE AF NYE ÆRTER, ASPARGES OG GULERØDDER

Det er torsdag, og menuen står på hjemmelavede karbonader med frikassé af nye danske grøntsager. Karbonader er en gammel kending, og det er der en grund til. Karbonader smager nemlig for de fleste af barndom på en gaffel. Vi glæder os allerede til, at det bliver spisetid.

4 personer | 30 minutter

Karbonader
500 g hakket svinekød
1 pisket økologisk æg
2 dl hvedemel
2 dl rasp
Salt og friskkværnet peber
50 g smør

Frikassé med nye danske grøntsager
25 g smør
2 spsk. hvedemel
3 dl sødmælk
2 dl grøntsagsbouillon
5 gulerødder
250 g grønne ærter i bælg
½ bundt grønne asparges
½ bundt hakket persille
Salt og friskkværnet peber

Frikassé 
Pil ærterne og hak persille, gulerødder og asparges.

Smelt smør i en gryde til det bliver gyldent.

Tilsæt hvedemel, og pisk så mel og smør samler sig.

Hæld sødmælk og grøntsagsbouillon i lidt af gangen, og pisk så mælken ikke brænder på.

Efter 5 minutter tilsættes grøntsagsblandingen, som smages til med salt og peber.

Karbonader
Bland salt og peber med rasp.

Vend de 4 formede karbonaderne i hvedemel, æg og til sidst rasp.

Steg karbonaderne i rigeligt smør, og vend dem med jævne mellemrum, så raspen ikke branker.

Server de sprøde karbonader med varm frikassé med nye danske grøntsager.

TORSDAG: SMØRSTEGTE RØDSPÆTTER MED PERSILLESOVE OG NYE KARTOFER

Smørstegte rødspætter med persillesovs og nye danske kartofler. Hvad er bedre at spise med familien en skøn fredag aften. Du kan købe friske rødspætter i supermarkedet, men du kan også forkæle familien lidt ekstra, og tage en tur forbi fiskehandleren.

4 personer | 40 minutter

Rødspætter
4 flåede rødspættefileter
Rugmel
100 g smør
Salt og friskkværnet peber

Persillesovs
25 g smør
2 spsk. hvedemel
5 dl sødmælk
½ bundt finthakket persille
Salt og friskkværnet peber

Nye danske kartofler
400 g nye danske kartofler
Salt

Persillesovs
Smelt smør i en gryde, og lad det blive gyldent.

Tilsæt hvedemel og pisk så mel og smør samler sig.

Hæld sødmælk i lidt af gangen, og pisk så mælken ikke brænder på.

Efter 5 minutter tilsættes hakket persille, som smages til med salt og peber.

Kartofler
Skrub kartofler grundigt, og sæt dem over til at koge i en gryde med saltet vand.

Lad kartoflerne koge under låg i 6 minutter.

Tag herefter kartoflerne af komfuret, og lad dem trække i det varme vand i yderligere 6-8 minutter.

Rødspætter
Vend rødspætter i rugmel og drys med salt og peber. 

Steg dem på en pande i smør og drys med en smule salt.

Rødspætterne skal stege omkring 2 minutter på hver side.

FREDAG: SOMMMERKYLLING MED FLØDESOVS, AGURKESALAT OG SALAT MED MORMORDRESSING

Navnet taler næsten for sig selv: denne ret emmer af sommer. Til vores sommerkylling serverer vi en fed flødesovs, lynsyltet agurkesalat og en salat med selveste ‘mormor-dressingen’. Sommerkylling kræver lidt ekstra tid i køkkenet, men det kan til gengæld tydeligt smages på den endelige servering.

4 personer | 2 timer

Agurkesalat
1  agurk
1 ½  dl sukker
2 dl lagereddike
1 dl vand
10 peberkorn
2 lauerbærblade

Kylling
1 kylling
1 bundt persille
2 L hønsebouillon
Salt og friskkværnet peber

Flødesovs
25 g smør
2 spsk. mel
2 dl væske fra kylling
5 dl fløde 
1 tsk. balsamico 
Salt og rigeligt friskkværnet peber
Lidt kulør som mormor plejer at gøre det

Salat med mormordressing
1 hovedsalat
1 dl piskefløde
1,5 spsk. citronsaft
1 spsk. rørsukker
Salt og friskkværnet peber

Skal din sommerkylling være præcis som i mormors køkken, kan du tilføje rabarberkompot

Agurkesalat
Skær agurker i tynde skiver, og kom dem i et sylteglas.

Hæld sukker, eddike, vand, peberkorn og laurbærblade i glasset, og ryst forsigtigt til sukkerkorn er opløst.

Sæt agurkesalaten på køl i minimum 1 time, gerne længere.

Kylling
Rens kylling indvendigt og udvendigt, og fyld den med et bundt persille.

Hæld hønsebouillon i en stor gryde og kom kyllingen i med salt og peberkorn.

Lad den koge under låg i ca. 1 time, og herefter hvile i 30 minutter.

Flødesovs
Smelt smør i en gryde, og tilsæt hvedemel under omrøring.

Rist mel af, og tilsæt lidt efter lidt fond fra kyllingen, mens der piskes.

Tilsæt nu fløde, mens der fortsat piskes.

Smag flødesovsen til med balsamico, salt, en masse peber og evt. lidt kulør.

Mangler din flødesovs smag, kan du “snyde” med ½ bouillonterning.

Salat med mormordressing
Skyl hovedsalat godt for jord, og skær det det mundrette stykker.

Kom piskefløde, citronsaft, rørsukker, salt og peber i en skål, og rør til dressingen tykner.

Smag mormordressingen til, og vend den i hovedsalaten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *